open BIM en MJOB


Met een BIM model kun je meteen een MJOB* maken! Toch?

 

Op zich is dat niet helemaal een onterechte verwachting, want met een BIM model kun je (erg) veel gegevens vastleggen over vastgoed. En er wordt veel getwitterd dat er weer iemand een meerjarenonderhoudsbegroting heeft geproduceerd vanuit BIM. Toch moeten we regelmatig opdrachtgevers teleurstellen dat het met hún BIM niet kan... Hoe leggen we dat nou uit, zonder de techniek te betrekken?

 

Restproduct nieuwbouw project

Veelal komt BIM als 'restproduct' voort uit een nieuwbouw project. Al in een vroeg stadium van het project worden er verwachtingen bij de opdrachtgevers gewekt door de mooie 3D plaatjes van de architect. "We zijn nu écht aan het bimmen", klinkt het op kantoor. "Deze keer weten we straks alles van onze nieuwbouw!". Zelfs als de aannemer zijn best doet en de toeleverancier stimuleert om de kozijnen in BIM uit te werken, is de kans klein dat de opdrachtgever er 'zomaar' iets mee kan. Erger nog, zonder BIM protocol in het contract wordt de revisie van het werk alsnog gewoon in CAD gedaan... En bij de eerste teleurstellende blik van de opdrachtgever levert hij alsnog dat ene BIM model van de architect op een memory stick, zonder dat iemand het op inhoud heeft gecontroleerd. Al was het maar omdat de opzichter geen 3D BIM viewer heeft. Waarschijnlijk omdat de ICT afdeling die onbekende software verbiedt...

 

Renovatieproject

Een woningcorporatie wil een grote gevel renovatie opdracht gunnen aan een schildersbedrijf. Net voor de ondertekening van de opdracht vraagt de opdrachtgever of ze ook kunnen 'bimmen'.  Verschrikt zeggen ze geen nee en samen ondertekenen ze de opdracht, maar noemen het project een 'BIM pilot'. De schilder huurt een tekenburo in om die BIM modellen te laten maken en die wil meer weten van de gebouwen: plattegronden, spouwmuur opbouwen, materiaal en afwerkingen. Maar het binnenwerk hoort niet bij zijn opdracht, aldus de schilder. Toch jammer dat er binnen de woningcorporatie door een andere afdeling inmiddels een traditionele teken opdracht in de markt gezet om PDF plattegrondjes te maken voor toekomstige huurders. O ja, en een ander bedrijf inspecteert de daken van het te renoveren project. Een tijdje later draaien de eerste 3D modellen op het scherm van het tekenburo. 'Hé, hebben die woningen geen daken of binnenwanden?', vraagt de opzichter aan de schilder. Zo kan ik geen MJOB maken!

 

BIM project

Om BIM toch een kans te geven, wordt een ander project aangewezen om te laten 'verbimmen'. Nu wordt er zelfs een bouwkundig adviesbureau met BIM modelleurs ingehuurd. Nu worden er allerlei vragen gesteld aan de vastgoedbeheerder van de woningcorporatie: wel of niet 3D laser scannen? Mogen we in de woningen meten? Zijn de oude tekeningen beschikbaar? Welke hoeveelheden? "Gewoon de hoeveelheden" wordt er geantwoord. "En lever de hoeveelheden maar in Excel aan, want we hebben nog geen BIM tool waar ik dat zelf mee kan doen"...

 

Na dit BIM project komt de vraag van de woningcorporatie of ze toch maar hetzelfde bureau zullen vragen voor een volgend project, want hoe weet je nou dat je anders dezelfde kwaliteit krijgt?

 

Waarom is niet elk willekeurig BIM even slim?

Samengevat komt het er op neer dat structureel een BIM richtlijn moet worden voorgelegd aan alle opdrachtnemers, anders gaat het toch fout, zonder dat er iemand iets verkeerd doet. Allemaal verschillend opgezette BIM modellen zijn natuurlijk lastig en er is nog onvoldoende draagvlak binnen de organisatie om ineens het hele bezit tot in detail in BIM te laten uitwerken. Want als het met bovengenoemde 3 projectjes al zo'n problemen geeft, loopt het vertrouwen in BIM wel een deuk op.

 

Woningcorporaties, neem de regie!

 

Sinds Aedes en een tiental woningcorporaties het initiatief hebben genomen.

 

*** wordt vervolgd***

 

'informatie levering specificatie' (zgn. 'ILS')

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaren: 1
  • #1

    Joost (vrijdag, 02 september 2016 17:17)

    Mooi verhaal hoor.

    Grappig.

Cadvisual Benelux BV

 

Bezoekadres: 

Protonenlaan 2, 5405NE, Uden
 

Postadres:

Postbus 570, 5400AN, Uden

 

 

 

Tel: +31 (0) 85 130 23 45

Email: info@cadvisual.com 

 

KVK: 17168285

BTW nr. NL814197255B01

Bank: NL60ABNA0465255809